Gil z WeedMaps TV od 2010 roku prowadzi odcinki, w których przeprowadza recenzje odmian marihuany. Niektóre ze szczepów, o których opowiadał, zostały jesienią 2012 roku wsadzone do słoika, gdzie czekały do teraz. Chociaż przez 5 lat na pewno kusiło żeby otworzyć słoik, to nie został on otwarty ani razu.
Aby znaleźć odpowiedź na pytanie “co się stanie z marihuaną po kilku latach spędzonych w słoiku”, zdecydowano się oddać tę pięcioletnią próbkę marihuany do laboratorium testowego.
Co mówi nauka?
Im dłużej marihuana jest przechowywana, tym mocniejsze jest jej działanie nasenne. Kiedy THC jest narażone na działanie tlenu, przekształca się w CBD – kannabinoid, który znany jest z powodowania uczucia senności.
W tym przypadku marihuana była przechowywana w szklanym słoiku, dlatego działanie tlenu było minimalne. Wysokie stężenie THC, które po pięciu latach było na podobnym poziomie sprawiło, że degradacja do CBN była bardzo mała.
W próbce stwierdzono jednak wyższą, niż średnią zawartość CBD, a dokładnie 0.6%, przez co wywoływała ona relaksujący i uspokajający efekt.
Wygląd
Nic dziwnego, że topek stracił swój pierwotny połysk. Jego początkowy zielony kolor ściemniał bardziej w kierunku koloru khaki. Trichomy pozostały nienaruszone, a ich bursztynowe wierzchołki wciąż błyszczały.
Konsystencja
Kiedyś bardzo lepki i miękki kwiat stał się bardziej “chrupki”. Próbka była szczelnie zamknięta w słoiku, który pomimo pewnych zmian zachował okaz w świetnym stanie. Chociaż topek był bardziej suchy, niż powinien, to podczas oglądania z bliskiej odległości widać, że trichomy nadal były lepkie i gotowe do inhalacji.
Zapach
Otwarcie słoika po 5 latach wywołało spory niesmak. Powietrze miało mocny, sfermentowany zapach rośliny. Dziwna woń przypominała zapach starego, wilgotnego domu. Kiedy otwarto słoik, a powietrze znajdujące się w nim wymieszało się z zapachem czystego powietrza, słoik delikatnie pachniał konopiami indyjskimi.
Smak
Chociaż wygląd starych topów nie jest tak ładny jak wygląd świeżych topów po curringu, to smak 5-letnich topów był “interesujący”. Dość suchy, zmienisty i uderzający w gardło. Nie był to najbardziej przyjemny buch w życiu. Czuć jednak było słodki i cytrusowy smak.
Podsumowanie
Mimo, że marihuana przechowywana 5 lat w słoiku nie zachowała się w stanie idealnym, to wciąż była zdatna do spożycia. Zwiększona zawartość CBN spowodowała, że po spaleniu można było odczuć relaksujący i usypiający efekt. Przechowywanie marihuany przez 5 lat w innym pojemniku niż szkło, mogłoby sprawić, że zapach, smak i wygląd suszu byłby dużo gorszy.
Zobacz też:
Najlepsze sposoby na przechowywanie marihuany