Opublikowano raport dotyczący zagrożeń związanych z przycinaniem konopi indyjskich

Niedawno opublikowany dokument wydany przez rządowe Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) w USA stwierdził, że istnieje łagodne zagrożenie dla zdrowia związane z uprawą i przetwarzaniem konopi indyjskich. Artykuł opublikowany 2 marca ostrzega o nieznacznie zwiększonym ryzyku zaburzeń mięśniowo-szkieletowych, takich jak zespół cieśni nadgarstka, wśród osób pracujących na farmach konopi indyjskich.

Zespół cieśni nadgarstka to stan, w którym nerwy w nadgarstku zostają uszkodzone przez powtarzające się ruchy, powodując ból, drętwienie i mrowienie. Jest to powszechne wśród fryzjerów, informatyków, mechaników i innych osób pracujących manualnie.

W artykule czytamy również, że osoby pracujące przy konopiach indyjskich są nieco bardziej narażone na objawy alergii i choroby układu oddechowego z powodu ekspozycji na “aktypobakterie w aerozolu i grzyby, takie jak B. cinerea”.

Oceny dokonano, przeprowadzając wywiady z pracownikami uprawiającymi konopie indyjskie, obserwując ich codzienne przyzwyczajenia i wykorzystując szereg narzędzi medycznych do oceny siły potrzebnej dłoniom na przycinanie roślin konopi indyjskich.

Jak zauważa CDC, praktycznie nie przeprowadzono badań dotyczących ogólnego bezpieczeństwa pracy w zakresie uprawy i przetwórstwa konopi indyjskich. W czerwcu 2015 r. Przedstawiciel United International Food and Commercial Workers International Union zwrócił się do Narodowego Instytutu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (NIOSH) o zbadanie wpływu zbierania i przetwarzania marihuany na zdrowie i bezpieczeństwo.

Kilka miesięcy później NIOSH odwiedził farmę konopi indyjskich w stanie Waszyngton, aby zapoznać się z warunkami zdrowia i bezpieczeństwa pracowników, które zostały przedstawione w dokumencie CDC.

Podczas gdy pracownicy uprawiający konopie indyjskie wyrażali zaniepokojenie rozwojem zaburzeń mięśniowo-szkieletowych, to nikt, kto pracował na farmie, nie zgłaszał żadnych problemów medycznych z rękoma, nadgarstkami lub barkami.

NIOSH ocenił także stężenie endotoksyn w powietrzu w gospodarstwie, czyli toksyny, która jest uwalniana z komórek bakteryjnych rośliny, gdy komórka rozpada się, co może powodować choroby. Testy te wykazały jednak, że powietrze w gospodarstwie jest bezpieczne.

Dodaj komentarz