Sommelier marihuany – jeden z najbardziej pożądanych zawodów w branży legalnych konopi

Zakazy związane z marihuaną utrudniły możliwość zdobywania wiedzy z zakresu konopi indyjskich. Biorąc pod uwagę gwałtowny rozwój branży legalnej marihuany, brak odpowiedniej edukacji jest poważnym problemem. W ciągu ostatnich lat instytucje edukacyjne zaczęły koncentrować się na konopiach, dzięki czemu powstały już placówki oferujące kursy uprawy marihuany.

Ale w przeciwieństwie do wina, którego konsumenci mogą zdobywać certyfikaty definiujące ich wiedzę, nie ma jeszcze miejsc, w których mogliby kształcić się sommelierzy konopi.

Wraz z ostatnią falą legalizacji klasycznie wyszkoleni sommelierzy zaczynają borykać się z definiowaniem tego terminu. Na przykład w Instytucie Trichome pojawia się termin “Interpening®” jako określenie sommeliera konopi indyjskich. W Kanadzie, CannaReps przygotował weekendowy kurs sommelierów dla konopi. BBC nawet rzuciło słowo “sommelier”, co może być obraźliwe dla koneserów marihuany i sommelierów wina.

Branża legalnej marihuany nie może jednak kopiować terminów z innych branż, chociaż istnieje podobieństwo między konopiami i winem. Degustacja, zapach, smak i różne odmiany marihuany sprawiają, że rośnie zapotrzebowanie na ekspertów z zakresu konsumpcji konopi indyjskich.

W Kanadzie, Kanadyjskie Stowarzyszenie Zawodowych Sommelierów (CAPS) w Ontario zajmuje się tą kwestią, prowadząc kursy z zakresu edukacji konopnej. Program nauczania pozwoli sommelierom na zdobycie wiedzy z zakresu konsumpcji i oceny marihuany.

Sommelier konopi z Canopy Growth

BBC zaprezentowało sylwetkę Rade Kovacevic’a – sommelera konopi indyjskich z Canopy Growth – jednego z największych producentów marihuany do celów medycznych. To on ma ostatnie słowo, jeśli chodzi o jakość konopi.

“Podobnie jak wino, konopie mają wiele różnych atrybutów. Niektórzy ludzie preferują Pinot Noir, a inni Bordeaux. My mamy certyfikowaną odmianę Lemon Skunk, która jest certyfikowana badaniami DNA i ma profil terpenów, który przypomina cytryny.”

Jego praca polega na ocenianiu zapachu, struktury i wilgoci. Rade Kovacevic zaczyna ocenę marihuany od jej struktury, koloru, profilu terpenów, gęstości, poziomu wilgoci i wielu innych właściwości.

“W młodości, z perspektywy sprawiedliwości społecznej, miałem wiele obaw związanych z zakazem używania konopi indyjskich i jego wpływem na społeczeństwo. Zostałem niepełnosprawny i okazało się, że marihuana medyczna jest dla mnie bardzo pomocna. Od tego czasu wszedłem do przemysłu, mając na celu pomoc pacjentom.”

Już za 2 dni w Kanadzie marihuana będzie w pełni legalna. Ta zmiana wzbudziła zainteresowanie amerykańskiego producenta wina i piwa – Constellation Brands, który zainwestował już miliard dolarów w Canopy Growth. Najnowsze raporty sugerują, że rynek legalnej marihuany do celów rekreacyjnych w Kanadzie będzie wart ponad 26 miliardów dolarów rocznie.

Konsumenci marihuany są już dobrze zaznajomieni z metodami przyjmowania marihuany, a na rynku wciąż brakuje takich ludzi, jak Rade Kovacevic. Legalizacja marihuany w Kanadzie sprawi, że zapotrzebowanie na ekspertów z zakresu jakości marihuany z pewnością wzrośnie.

Dodaj komentarz