Legalizacja marihuany prowadzi do wzrostu sprzedaży ciastek, lodów i frytek

Gastrofaza, czyli trudny do opanowania głód, który występuje pod wpływem marihuany, jest jednym z najbardziej popularnych efektów działania konopi. Zwykle naukowcy badają pochodzenie gastrofazy, sprawdzając, w jaki sposób kannabinoidy stymulują apetyt. Ale para naukowców z Georgia State University i University of Connecticut eksperymentuje z nowym sposobem badania gastrofazy. Zbadali oni, ile “śmieciowego jedzenia” ludzie kupowali przed legalizacją marihuany i porównali ją do tego, ile kupowali po legalizacji. Na początek możemy zdradzić, że gastrofaza istnieje.

Naukowcy badający związek między używaniem marihuany i zwiększonym apetytem mają problem z jego zdefiniowaniem. Endokrynolodzy sugerują, że THC może stymulować wydzielanie się greliny, czyli tak zwanego hormonu głodu. Wielu naukowców sugeruje, że jest to główny czynnik powstawania gastro fazy.

By odpowiedzieć na to pytanie, badacze Michele Baggio i Alberto Chong postanowili sprawdzić, czy gastrofazę da się zmierzyć. Jeśli nie jesteśmy całkiem pewni, co ją powoduje, to możemy przynajmniej zobaczyć, w jakim stopniu faktycznie istnieje. Aby to zrobić, naukowcy zebrali dane ze skanerów w sklepach The Nielsen Company i marketingowych baz danych na University of Chicago. Te dane pokazują im, ile osób kupuje wysokokaloryczne produkty spożywcze. Następnie przyjrzeli się, w jaki sposób wdrożenie legalizacji marihuany dla dorosłych wpłynęło na sprzedaż lodów, chipsów i frytek.

Aby uzyskać najbardziej przejrzysty obraz wpływu legalizacji na spożycie “śmieciowego jedzenia”, naukowcy porównali dane pochodzące ze skanerów sklepowych oraz danych marketingowych w stanach, gdzie marihuana jest legalna oraz w sąsiadujących stanach. Następnie przyjrzeli się temu, co stało się przed i po legalizacji. Jeśli sprzedaż śmieciowej żywności wzrosła po obu stronach granicy, oznaczało to, że legalizacja nie miała wpływu na wzrost sprzedaży chipsów, batoników i innych przekąsek.

Dane wykazały jednak wzrost spożycia produktów, które zwykle konsumuje się podczas gastrofazy. Naukowcy badali głównie sprzedaż ciasteczek, lodów i frytek, a dane pokazują, że ich sprzedaż rzeczywiście wzrosła po legalizacji. Badania wykazały, że w stanach, gdzie marihuana jest legalna, sprzedaż chipsów wzrosła o 6,6 procent, lodów o 5 procent, a ciastek o 6 procent. Wszystkie te wzrosty zauważone zostały bezpośrednio po wprowadzeniu przepisów legalizujących konsumpcję marihuany do celów rekreacyjnych.

Dodaj komentarz